SARA

SARA

Wednesday, July 30, 2014

Ciklus V - Hemoterapija

30. Jul

Sinoc smo primljeni u bolnicu, Sarita lepo spava jos uvek i dopunjuje baterije za petu, nadamo se mnogo bezbolniju hemoterapiju.(ista kao treca, do sada daleko najneprijatnija,koja pocinje za nekoliko sati.)
Bili smo u zoo vrtu i generalno jucerasnji dan je ponovo prosao u znaku odlicnog raspolozenja, nije mogla bolja uvertira za ono sto predstoji...



31. Jul

Jucerasnji, prvi dan hemoterapije je prosao prilicno dobro. Bez stresa moglo bi se reci. "Samo" lekovi, bez antitela, uz prilicno dobar apetit i bez povracanja.

Sad je 22:56, upravo smo zavrsili drugi dan terapije, trajalo je skoro 12 sati i po istom obrascu ce se ponavljati do nedelje uvece. 
Antitela su danas izazvala temperaturu 39.3, ali su je spustili sa dva leka. Malo je jela, malo vise pila, nazalost nista neocekivano, ali definitvno drasticno bolje stanje nego tokom trece hemoterapije, koja je identicna ovoj. 



1. Avgust

Teski dan i noc su za Saritom, iako je prvi deo terapije prosao bezbolno, u drugom je krenula da se trese, temperatura je u jednom momentu dostigla 40.4 C, a vracala se na 39+ nekoliko puta. Rezultati krvi su takodje mnogo losiji, pa ce joj "obogatiti" infuziju.
Bice bolje danas, nadamo se...

2. Avgust

Nesto pre ponoci zavrsismo antitela za danas. Od Cisplatina su odustali zbog extremno opasnog skoka kreatinina(x3 u 24 sata) i sumnje da nesto nije u redu sa bubrezima. 
Reakcija na antitela je danas bila podnosljivija nego juce, pa temperaturni rekord nije oboren, danas smo dobacili do 39,7.
Jos sutra i gotova je i famozna peta hemo.
Na kraju balade osmeh.



3. Avgust

Danas je trebao da bude poslednji dan ovog ciklusa, ali terapiju nismo ni dobili. Kreatinin je otisao na 8 puta iznad ocekivane vrednosti, tako da postoji ozbiljna bojazan da je doslo do ostecenja bubrega. Jako malo je mokrila, sto je razumljivo, tako da su joj sredinom dana stavili kateter. Sutra cemo, nadam se, znati mnogo vise, sumnjaju da je uzrocnik Cisplatin, ali ce se jos jednom konsultovati pre odredjivanja daljih koraka. Ceo dan je naduvena od zadrzavanja vode, ne jede vec treci dan i nema mesta osmehu danas.

4. Avgust

Sara je malo bolje danas, kreatinin se polako spusta ka normalnoj vrednosti, ali smo imali muke sa jako niskim vrednostima Kalijuma i Hemoglobina koji je pao na 6.9. I pored toga sto su je kljukali Kalijumom nekoliko puta tokom dana, nije zabelezio rast. Isto se moze reci i za Hgb koji je porastao na i dalje vrlo niskih 7.5 nakon transfuzije, tako da je tokom noci dobila i drugu transfuziju cije rezultate cekamo.


5. Avgust

Vrtimo se i dalje u krug, skoci hemoglobin, padne ponovo kalijum, pa skoci kalijum, ali skoci i kreatinin i tako...kalijum je sada najveci problem, i pored toga sto su joj ubacili 5-6 doza tokom dana, tek veceras je dobacio do 2.1(normalna vrednost od 3.5-5.0). Nestabilnost Kalijuma nas je odvela do novog problema, nepravilnog rada srca, tako da smo radili i EKG danas, koji nije pokazao nista dramaticno, ali su rekli da ce i o ovome voditi racuna narednih dana. Danas su otkrili i infekciju u urinu, pa su izvadili kateter, davali nove antibiotike i kako rekoh na pocetku, sve u krug...
Ako bi morali da izvucemo nesto pozitivno u ovom danu, to je da je pojela 5 kasikica supe, par racica i pola kinder stanglice. Zvuci malo, ali bolje nego nista.

6. Avgust

Igranka bez prestanka...
Kalijum nikako da se stabilizuje, srcana radnja nekarakteristicna, puls varira od 73-185. Hemoglobin pao, pa smo tokom noci opet dobijali transfuziju. Temperatura nesto stabilnija, ali je opet dva puta prebacivala 39 C. Jela je nesto bolje nego juce sto raduje.
Cini se da je svetlo na kraju tunela nesto dalje nego inace...

 

6 comments:

  1. Replies
    1. Samo neka tako nastavi!Neka vas sreća prati u ovoj nefer borbi; tri hrabra musketara su to debelo zaslužila!Poljubac za Saricu i pozdrav za tatu i baku od Mile, Nataše i Saše!

      Delete
  2. Duša draga!!!! Šaljemo poljupce da brzo bude dobro!

    ReplyDelete
  3. Zelim vam da izadjete kao pobednici sa tom teskom bolesti!

    ReplyDelete
  4. Malo tezi dani za moju malu drugaricu Saru Jevtic. Stalno je u mojim mislima a sada joj saljem mnogo energije, snage i podrske da prebrodi ovu trenutnu krizu, moja draga hrabrica. Veliki pozdrav i za tatu i za baku. I dalje je cekam da se sto pre vrati pa da zajedno jedemo kiflice i pijemo jogurt.

    ReplyDelete