SARA

SARA

Monday, November 17, 2014

Radioterapija

17. Novembar

Danas smo poceli sa Radioterapijom(zracenjem). Sara ce proci kroz ukupno 13 tretmana, gde ce biti izlozena visokim dozama zracenja. Kako su svi prethodni skeneri i pregledi pokazali da tumor vise nije prisutan u organizmu, jedino mesto koje ce zraciti je gde je pre vadjenja bila Sarina nadbubrezna zlezda od koje je sve pocelo. Tretmani nisu posebno teski, traju po 30-ak minuta, jedina "muka" je sto ce svakog dana biti uspavana, jer tokom terapije ne sme da se pomeri ni milimetar. To automatski znaci 13 dorucaka manje, jer ne sme da jede pre sedacije. Ne tako nebitno u nasoj konstantoj borbi sa kilazom...
Danasnji tretman je prosao dobro, ali je par sati nakon tretmana povratila ceo rucak. Nadamo se da ce nas narednih dana ta, cesta, propratna pojava mimoici.

         (15 minuta nakon budjenja)

         (Nase lepotice-pobednice)

19. Novembar

Tacno pre sedam meseci smo stigli u St. Jude. 
Jucerasnje zracenje je proslo izuzetno brzo i bez ikakvih problema ako izuzmemo nervozu pri budjenju iz anestezije.
Danas smo "zaglavili" ceo dan u bolnici, a glavni "krivac" je hemoglobin koji je pao na 7.8 te je Sarita dobila trosatnu transfuziju krvi. Zracenje je proslo dobro, budjenje opet uz plac i histeriju, koja prolazi u momentu izlaska iz sobe za oporavak. 
Raduje nas sve bolji apetit, a Sarita nije ni povracala od prvog dana zracenja, pa navijamo da tako i ostane...

     (Samo zdravo - spanac i cvekle)

       (Spremni smo za -6 u Memfisu)

21. Novembar

U dobrom raspolozenju ulazimo u vikend.
Sara je uspesno prebrodila i peto zracenje, sve se lakse budi iz anestezije, rezultati krvi su nesto iznad granice tako da smo, bar do ponedeljka, "zaobisli" i transfuziju. Apetit je i dalje tu negde, fali nam dorucak, ali eto vikenda da se i kilaza popravi. 
Veceras smo bili na slavi kod jedne srpske porodice koja je vec desetak godina u Memfisu, Sara se izigrala, a mi smo upoznali nekoliko nasih porodica koje dugo zive u ovim krajevima.

        ( Ana i i ja vezbamo jahanje...)
 
           (...nastavak vezbe...)
            (Neprocenjivi osmeh)


23. Novembar

Rodjendan kod drugarice Mie je obelezio ovaj vikend uz aktivan odmor. Od sutra u nove radne pobede!




24. Novembar

Sesta terapija zracenja je gotova, jos sedam do kraja. Rezultati krvi su bili solidni izuzev trombocita koji su skoro dotakli donju granicu, tako da je Sarita bila na transfuziji, samim tim smo i nesto duze bili u bolnici. Uz to, vredno pomena je da je bila daleko najnervoznija posle budjenja iz anestezije do sada.
Velika Mini koja nas je sacekala u sobi, a dar je Sarine drugarice Mashe, je vratila osmeh i raspolozenje gde treba. 

      (Par minuta pre uspavljivanja...)
                    ( Mini i ja)
               (Kung fu panda)

26. Novembar

Gotovo i osmo zracenje. Sutra i prekosutra su praznici ovde, rade samo hitne sluzbe, tako da cemo imati cetiri dana odmora i sa terapijom nastavljamo u ponedeljak ujutru. U medjuvremenu imamo kontrolu krvi u petak. Slobodni dani bi trebalo da prijaju Sariti, jer je pocela da biva izuzetno nervozna i razdrazljiva nakon svakog budjenja iz anestezije. Cela sledeca nedelja je rezervisana za radioterapije, a nakon toga cemo uraditi jos jedan kompletan pregled, svi skeneri, tumor markeri i biopsiju kostane srzi.


   
28. Novembar

Trombociti su otisli prenisko, transfuzija je danas bila na meniju, kao i mamine palacinke. Sve ostalo je u sustini dobro, Sara je druzeljubiva, puna energije, jede solidno...u nedelju imamo sledecu kontrolu krvi, a od ponedeljka nastavak zracenja.

          (Miina mama, Mia i ja)
            (Mia i ja gledamo Frozen)
          (Poziranje ispred glavnog ulaza)
   
30. Novembar

Poslednji dani u Novembru su bili prilicno topli, tako da smo sa -6 prosle nedelje docekali 15-20 stepeni za vikend. Zato su na programu bila druzenja napolju, poseta Zooloskom vrtu i slicno. 
Neuobicajeno za nedelju popodne, imali smo zakazano testiranje krvi i za dlaku izbegli transfuziju zbog niskog hemoglobina. Sutra nastavljamo sa zracenjem koje bi po programu trebalo da zavrsimo u petak.


    



2. Decembar

Jos svega tri terapije do kraja! I ova dva dana su bila slicna kao i prethodni, teze budjenje iz anestezije uz dranje i plakanje koje traje 10-15 minuta i nakon toga sve izgleda mnogo bolje. Apetit je dobar, a juce smo imali i fizikalnu terapiju na kojoj su Sari trebali da daju uloske i posebne cipele za korekciju hoda, ali su nakon novog testiranja videli da se Sara izuzetno popravila u tom segmentu i da za sada nikakva pomagala nisu neophodna. Sve sto ce uraditi na ovu temu je pracenje koje ce biti jednom nedeljno.
Kao sto mozete primetiti na slikama, kod nas je vec pocela praznicna atmosfera, okicene jelke su svuda oko nas...




3. Decembar

11-ta radioterapija je gotova, jos samo dve do kraja! Sara se stvarno junacki drzi, nemamo reci da je dovoljno pohvalimo, kao ni sve ostale heroje ovde. Osim vise puta pomenute nervoze i histerije nakon budjenja iz anestezije, ostatak dana se ponasa kao da iza sebe ima vesela prepodneva sa vrsnjacima u nekom od beogradskih vrtica, a ne 6 teskih ciklusa hemoterapija, visecasovnu operaciju otklanjanja tumora, transplataciju kostane srzi, jedanaest zracenja i nebrojeno transfuzija, na ciji je konto dodala danas jos jednu, jer su trombociti prilicno pali.
Jos samo malo i ulazimo u finalnu fazu lecenja!

Na nekoliko americkih kanala se poslednjih dana prikazivala reklama za St. Jude, gde je i Sara dobila svojih par sekundi. Klip mozete pogledati na sledecoj adresi:

https://www.youtube.com/watch?v=1hfcZll-qxY&list=PLWCFXPhITjftbeMIFMffJjOhQIM6yO8nO&index=1

4. Decembar

Zavrseno i 12-to zracenje!
Ovih dana nam intenzivno rastu obrve, trepavice i kosica!




5. Decembar

Gotovo je sa zracenjem!!! Bilo ne ponovilo se!!! Kao i do sada i na ovom odeljenju su pokazali vrhunsku profesionalnost, neverovatnu posvecenost svakom detalju i sta vise reci osim hvala St. Jude!
Rezultati analize krvi su bili dovoljo iznad granice za transfuziju tako da smo se "izvukli" i za to, a slag na tortu je dosao uvece kada smo otisli na veceru sa prijateljima, gde je Sara imala priliku da upozna Suzi. Suzi je nadjen Neuroblastom 1996. godine i  njena porodica je verovatno medju prvima sa nasih prostora dobila privilegiju da leci svoje dete u St. Jude. Danas, gotovo 20 godina kasnije, Suzi je, hvala Bogu i St. Jude, odlicno i nesmetano uziva u zivotu sa svojim vrsnjacima. 
Zivot pise neverovatne romane...

Sta dalje?
Pretposlednja faza lecenja je gotova. Vikend nam je slobodan, a u ponedeljak sledi duuug dan. Na programu je prvi skener, fizikalna terapija, analize krvi... Utorak bi trebao da bude slobodan, a u sredu imamo jos dva skenera i biopsiju kostane srzi. 
Vec u petak injekcijama za rast imuniteta pocinjemo sa poslednjom fazom lecenja, prvom od sest ciklusa hemoterapija, koje traju otprilike 6 meseci. 

 
   (Tako izgledaju pobednici, Suzi i ja)


    (Baloni za kraj jos jedne faze lecenja)

7. Decembar

Relaxirajuci vikend. U subotu smo bili na maratonu koji se tradicionalno odrzava u ovo vreme i gde svi trce za decu St. Jude. Navijali smo za nase drugare Suzi i Nenada. Ostatak vikenda je prosao u druzenju i odmoru. Bas ono sto nam je trebalo pred nastavak "utakmice"
Nasa Ana je juce napunila sest meseci i za 15-ak dana ce se nam se prikljuciti! Jedva cekamo!!! Superbake nam nemerljivo pomazu sa Anom u Beogradu, pa je nekako sve ovo vreme dok nije sa nama proslo brzo i bezbrizno.

             (Suzi i ja nakon trke)
 

       (Meni nije hladno, a vas ko sisa)
       (Mmmmm Bane, Ana i palacinke)
      (Nas cupavi bucko od pola godine)

    
8. Decembar

Dobili smo jos jednu rundu u borbi sa Neuroblastomom. Danasnji CT skener je pokazao da je Sara "cista" kao suza! Sutra dobijamo samo injekciju za MIBG skener koji je na programu u sredu popodne kao i biopsija kostane srzi. 
Trombociti su opet pali tako da smo bili i na transfuziji danas. Sve ostalo je odlicno!


    

10. Decembar

Danas smo imali biopsiju kostane srzi i MIBG skener. Rezultate cemo saznati u petak tokom dana, kao i za tumor markere. Danasnji nalaz krvi je bio nesto bolji nego inace.