SARA

SARA

Sunday, October 26, 2014

Izasli iz bolnice! #7

26. Oktobar

Zavrsena je i famozna transplatacija kostane srzi, jedan korak smo blize pobedi.
Nakon skoro mesec dana smo napolju! Priredili su nam prelep "ispracaj", uz pesmu, konfete i pokloncice. Sjajni su, sa svima njima na odeljenju za transplataciju je vreme brze proslo, a sve muke smo nekako lakse prebrodili uvek znajuci da je Saki u sigurnim rukama.

ANC je 1600 tako da Sarita jos uvek treba da primi bar jednu dozu leka za imunitet, koji je ocigledno "krivac" za kontinuirane temperature. I danas nakon sto je dobila lek, temperatura je odmah skocila na 39.0, ali se kasnije prilicno brzo i spustila. Na nasu inicijativu su joj skinuli i sondu kako bismo pokusali da se vratimo regularnoj ishrano.

Kako je usla u "svoju kucu", raspolozenje je skocilo do plafona, neumorno je vitlala po sobi dobra 2-3 sata, na vrata je zakucao i apetit, doduse u tragovima, tako da o danasnjem danu sve najbolje.
Sutra je program izuzetno naporan. U bolnici smo vec od 7:30, uspavace je na nekoliko sati u sklopu priprema za radijaciju, radice joj MRI i CT skener, pored toga imamo redovne kontrole na B klinici(na nasu maticnu D cemo se vratiti za 7-10 dana ako sve bude islo po planu). 



28. Oktobar

Poslednja dva dana smo mnogo vise vremena proveli u bolnici, nego napolju/kuci, sto nam je bilo najavljeno, jer jos uvek postoji veliki broj neophodnih pregleda zbog oporavka od transplatacije koji zna da potraje i stotinak dana. Juce smo odradili i skener i magentnu rezonancu kao deo pripreme za radijaciju koja bi trebalo da pocne za 10-ak dana. Danas je Sarita dobila plazmu zbog pada trombocita, nikako da sami krenu da rastu sto je, uz povecan nivo bilirubina, bio razlog da uradimo i Ultrazvuk abdomena kako bi videli da li je i Saru zakacio VOD(poremecaj u radu jetre) kao i drugaricu Anu. Na srecu UZ je pokazao da je sve u redu sa jetrom, ali ce nastaviti da prate sve parametre. Ono sto je za svaku pohvalu je da nije povracala vec dva ipo dana, dijareja je drasticno redja, a i apetit se polako popravlja.


30. Oktobar

Slobodan dan! Prvi posle vise od mesec dana! Uzivancija....




     (Priprema za noc vestica, doduse Sara ce biti princeza Sofija)

1. Novembar

Juce noc vestica, danas slobodan dan(drugi u poslednja tri, mogli bi i da se naviknemo). 
Sara jede sve bolje, ima energije, igra se, prica kao navijena...Ide na bolje, to je najbitnije. Sledeca dva dana imamo preglede, videcemo dokle smo dogurali...



 
3. Novembar

Danas nam je zvanicno bio poslednji dan na B klinici, zadovoljni su kako je prosao proces transplatacije. Zbog jako cestog pada trombocita nastavice pomno da prate situaciju, ali nas od srede vracaju na maticnu D kliniku.
ANC ide gore dole, sada je na 1200. Slicno je i sa kilazom, drzimo se nekako oko 12kg. Veceras smo vodili Saru i na prvu kosarkasku utakmicu, ideja je pre nekog vremena bila da to bude Crvena zvezda, ali ni Memfis Grizliji nisu losi....




5. Novembar

Prvi dan na nasoj maticnoj D klinici posle 40-ak dana. Svi rezultati su korektni. I dalje se mucimo sa trombocitima, koji brzo padaju, ali smo izbegli transfuziju. Bilirubin je za nijansu iznad normale, pa ce nastaviti da ga prate, jer u kombinaciji sa brzim padanjem trombocita moze da ukaze na poremecaj u radu jetre - VOD.
Sara je dobro raspolozena, sve bolje jede, nema vidljivih nus pojava, povracanja, cak joj se i stolica stabilizovala. Sutra nam je slobodan dan, a u petak bi trebali da saznamo vreme pocetka zracenja.


 

7. Novembar

Sa radijacijom krecemo 17. Novembra. Jos desetak dana odmora ce Sariti dobro doci, zasluzila je. 
Danas je dobila transfuziju plazme, jer su trombociti opet pali. Za vikend smo slobodni, a najavljuju lepo vreme tako da cemo se truditi da budemo sto vise napolju.

     (Citanje u pauzi izmedju pregleda)

9. Novembar

Pravi vikend odmor. Bez stresa. U nedelju su nam u posetu dosli drugari iz Texasa, Ana i Rob tako da smo ceo dan zujali po gradu, bili u muzickom studiju gde su snimali Elvis, Cash, King... Sara je uzivala to je najbitnije, a i nama, matorima, je bilo lepo.






10. Novembar

Danasnja kontrola je prosla odlicno, svi rezultati su bili dobri, posebno nas raduje pad bilirubina koji je bio na granici posle transplatacije. 
Dobili smo slobodno do petka, retko imamo tri vezana dana bez pregleda, tako da odmor i uzivanje sledi.





15. Novembar

Na danasnjem pregledu smo prosli solidno, svi rezultati su korektni, nesto iznad granica, ali dovoljno da prodjemo bez transfuzije i da dobijemo slobodan vikend. Tokom dana su nam organizovali zanimljive igre za decu, a Sara je uzivala ulozi kuvara....

       (Napravila sam kolac)
     (Mama i ja bojimo tablu za maraton)
      (Tako to izgleda nakon bojenja...)

            (Tata i ja na vezbanju)

16. Novembar

Botanicka basta sa novim drugarima Milanom i Nikolom, druzenje sa drugaricom Miom na rucku, pa rodjendan kod Baneta. Kakav vikend, pravi vikend. Ovaj je podsetio na one beogradske. Ono sto je najbitnije, Sara je dobro!
Sutra prvo uspavljivanje...


              (Milan i ja)

          (Nikola i ja)

      (Mia, ja i neizostavni Frozen)